Vložil lake, 20. Listopad 2014 - 21:12

Nemyslím, že by petrsv či levape byli schopni tazateli poradit.

Není správná rada pana petrsvj „O úrocích zbytečně nefantazírujte, zálohy plaťte podle předpisu“.
Nic přece tazateli nebrání požadovat úrok z prodlení. Může také provést vzájemné započtení a přerušit své platby do doby, než se vzájemné pohledávky vyrovnají.

Tvrzení levape „… výbor ve spolupráci se správcem musí vyřešit všechny reklamace“ je směšná a dětinská výmluva. Čas na řešení reklamací už uplynul v srpnu. Přeplatek měl být dávno vyplacen. Pokud nejsou reklamace vyřešeny, je to pouze problém neschopného rozúčtovatele.

Nesmyslem je i tvrzení „… musíte počítat i s tím, že po po vyřízení reklamací se váš přeplatek může přeměnit na nedoplatek“.
Je to naprostý nesmysl proto, že čas pro reklamace už uplynul a ani rozúčtovatel již nemá právo na jednou předaném vyúčtování nic měnit.

  • Při vyúčtování za rok 2013 je možno dále čekat a vymáhat na dlužníkovi úrok z prodlení, ale půjde o celkem nízké částky. Vhodnější se mi jeví provést vzájemné započtení co nejdříve, jak jsem napsal.
  • Zcela jinak tomu bude při vyúčtování roku 2014, kdy se již uplatní příslušná ustanovení zákona č. 67/2013 Sb.. Poplatek z prodlení při nedodržení lhůt je 100 Kč/den (novela zákona jej sníží na 50 Kč/den, ale stále to bude dost). V tom případě bude naopak výhodnější neprovádět žádné vzájemné započtení a inkasovat od dlužníka poplatek co nejdelší dobu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.