Vložil lake, 18. Září 2014 - 15:12

Jar, ohledně příspěvků na správu se tážete: „Pokud tedy Stanovy obsahují znění: „platit řádně a včas stanovené příspěvky na správu domu a pozemku“, mohu to chápat tak, že …“

Můžete to chápat jedině tak, že stanovy jsou vadné, neúplné a neobsahují co mají podle zákona obsahovat. Znovu připomenu znění § 1200 NOZ:

„Stanovy obsahují (…) pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství, pro příspěvky na správu domu (…) a pro způsob určení jejich výše placené jednotlivými vlastníky jednotek.“

Z obsahu stanov tedy nelze žádným způsobem dovodit, že by vlastníkovi jednotky vznikla povinnost hradit nějaké příspěvky, když chybí to nejdůležitější: způsob určení výše těchto příspěvků. Takže výše příspěvků je rovna nule.

Vaší povinností je hradit na účet SVJ částky, které SVJ prokazatelně vydalo jako účelně vynaložené náklady na schválené či nutné činnosti při správě domu. Nic víc nejste povinen hradit, zejména ne částky, označené sice jako příspěvky, u kterých ale SVJ není schopno Vám doložit všechny tyto údaje:

  • konkrétní výše částky,
  • konkrétní účel platby,
  • konkrétní termín použití částky.

Nejsou-li Vám sděleny VŠECHNY TŘI údaje, nejedná se o příspěvek, nýbrž možná o zálohu na budoucí náklady správy domu.

  • V SVJ(2000) je platba záloh na správu povinností vlastníka jednotky pouze v tom případě, kdy tak rozhodlo shromáždění a jedná-li se o budoucí náklad nutný.
  • V SVJ(2012) naopak neexistuje taková zákonná povinnost vlastníka vůbec.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.