Vložil lake, 18. Září 2014 - 4:25

Pro Jar: SVJ(2012) se ujalo správy domu tím, že vzniklo. Podle § 1190 NOZ platí, že osobou odpovědnou za správu domu a pozemku je společenství vlastníků.Pouze pokud by SVJ nevzniklo, vykonává správu správce určený v prohlášení, či vybraný vlastníky jednotek, či jmenovaný soudem.

Zálohy na služby
Předpisy záloh na služby se stanoví postupem podle zákona č.67/2013 Sb., to zde nebudu opisovat. Podle § 1200 NOZ platí, že „stanovy obsahují (…) pravidla pro úhradu cen služeb a pro způsob určení jejich výše placené jednotlivými vlastníky jednotek.“ Je tedy nutné číst také stanovy.

Zálohy na správu domu v SVJ(2012)
Nic takového NOZ nezná. O zálohách na správu se nezmiňuje ani slovem. Neexistuje zákonná povinnost vlastníka jednotky skládat na tento účel jakékoliv zálohy. Muselo by tedy jít o DOBROVOLNÉ rozhodnutí každého vlastníka individuálně, že je ochoten skládat nějaké zálohy. Nebo by musela být povinnost k úhradě záloh uvedena ve stanovách SVJ. Vodítkem pro inspiraci jak by takové ustanovení mohlo znít je § 1235 NOZ.

Příspěvky na správu domu v SVJ(2012)
NOZ je bohužel paskvil. Zmiňuje se o příspěvcích na správu, ale nedefinuje je nijak. Zejména nestanoví, že by na tento účel mohlo SVJ(2012) vymáhat zálohy. Nestanoví ani jakým způsobem má být určena výše příspěvků – nejspíše až podle skutečně vynaložených nákladů. Pak by příspěvek byla konečná částka, která nená zálohou a již se s plátcem nevyúčtuje.

Protože pojem „příspěvek na správu domu“ není v NOZ nijak definován, může jít o něco zcela jiného – o platby „naslepo“ k rukám SVJ bez jakéhokoliv určení jejich konkrétního důvodu. Podle § 1200 NOZ platí, že „stanovy obsahují (…) pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství, pro příspěvky na správu domu (…) a pro způsob určení jejich výše placené jednotlivými vlastníky jednotek.“ Je tedy nutné vždy číst stanovy SVJ(2012).

Bohužel v praxi je to – jak vidíme z případu tazatele – tak, že ve stanovách najdete neurčité bláboly o neexistujícím „fondu oprav“, avšak o příspěvcích na správu tam není ani slovo. V tom případě vlastník jednotky není povinen hradit nic jiného, než svůj podíl na PROKAZATELNÝCH nákladech na správu. Povinnost tvrdit a prokazovat, že náklad byl/bude vynaložen, má SVJ – právnická osoba.

Příspěvky na vlastní správní činnost v SVJ(2012)
Toto je specialita právnické osoby SVJ(2012): jde o jinou hromádku peněz než příspěvky na správu domu. Podle § 1180 NOZ platí, že příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti se rozvrhnou na každou jednotku stejně.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.