Ekonomický test pro předsedy SVJ

Vložil lake, 3. Srpen 2014 - 20:08 ::

Milí předsedové SVJ, zkusme absolvovat malý ekonomický test. Můžeme začít.

Situace 1:
Vlastník jednotky dluží zálohy na správu domu od ledna. Stále se vymlouvá na finanční tíseň, proto jste ještě věc nepředali právníkovi. Najednou přiběhne s tím, že za červenec zaplatí v hotovosti a zbytek slibuje uhradit později.

Otázka:
Vydáte mu kvitanci o uhrazení zálohy na správu za červenec, nebo se zachováte jinak?

Odpověď:
Pokud jste mu vydali potvrzení o úhradě zálohy za červenec, právě jste porušili povinnost jednat s péčí řádného hospodáře a připravili jste SVJ o platby jeho záloh za 6 měsíců. Podle § 1950 NOZ platí, že při opakovaných plněních z téhož právního důvodu se má za to, že ten, kdo předloží kvitanci na plnění splatné později, splnil také to, co bylo splatno dříve. Pokud jste neuváženě vydal potvrzení o přijetí červencové zálohy, má se za to, že dlužník již zaplatil za leden, únor, březen, duben, květen i červen. A je to.
---------------------------------------------------------------------------------------

Situace 2:
Vlastník dluží už druhým rokem 25000 Kč jako příspěvek na opravu havárie výtahu. Začali jste dluh vymáhat, jsou zde úroky z prodlení a náklady spojené s uplatněním pohledávky (úkony právníka v částce 7000 Kč). Dlužník přijde a chce uhradit do pokladny oněch 25000 Kč.

Otázka:
Zajásáte, přijmete platbu a vydáte mu kvitanci o uhrazení jeho dluhu, nebo se zachováte jinak?

Odpověď:
Pokud byste vlastníkovi potvrdili, že přijatá částka je splněním jeho dluhu, zajásá naopak on. Tím jste totiž potvrdili i to, že uhradil nejen dluh, ale i úrok z prodlení za dva roky, i veškeré náklady, které SVJ dosud mělo s vymáháním pohledávky. Podle § 1949 NOZ platí, že je-li kvitance vydána na jistinu, má se za to, že bylo vyrovnáno také příslušenství pohledávky. A je to.
---------------------------------------------------------------------------------------

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.