Vložil lake, 13. Červen 2014 - 18:35

Evíku, pan blabla je zcela mimo. V této diskusi vůbec nejde o právo priority. To je známá věc, ale zcela jiná: Při zápisu do pozemkových knih či zemských desek, gruntovních knih, horních knih atd. bylo bezpodmínečně nutné dodržovat pořadí došlých návrhů. Došlo-li více návrhů k jedné nemovitosti, byl vždy zapsán návrh podaný jako první.

O tom se však zde vůbec nebavíme. Podivoval jsem se nad tím, že ke vzniku vlastnického práva dochází vkladem do katastru, ovšem tento vklad má právní účinky zpětně do minulosti. Horko-těžko tento zmatený právní a časový guláš popsal soud:

Rozsudek Nejvyššího soudu ze dne 16.1.2003, sp. zn. 22 Cdo 1625/2001
Právní předpisy rozlišují vklad práva do katastru nemovitostí a den, kdy byl tento vklad učiněn na straně jedné, a den, kterým nastaly účinky vkladu na straně druhé.
Zákon nestanoví fikci, že by dnem vkladu byl jiný den než ten, kdy byl vklad skutečně proveden. Na tom nic nemění ani zpětné účinky provedení vkladu.
To, že určitá právní skutečnost působí zpětně, ještě neznamená, že na tuto skutečnost je nutno pohlížet, jako by se stala toho dne, od něhož vyvolává (zpětně) právní účinky, a nikoliv toho dne, ve kterém k ní došlo.

To nemá se zásadou priority samozřejmě nic společného. To je o tom, že podle českého práva jste v pondělí vlastníkem nemovitosti se všemi právy a pvinnostmi, a v úterý zjistíte, že už 3 týdny vlastníkem nejste.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.