Vložil lake, 13. Květen 2014 - 15:32

Pan Zdenek píše: „… já tomu rozumím tak, že příspěvek na opravu může SVJ vlastníkovi předepsat v okamžiku, kdy má splatnou fakturu (výslednou nebo zálohovou) za danou opravu nebo alespoň podepsanou smlouvu …“

Pane Zdenku, co popisujete je naprosto správné pro právní stav v SVJ(2000) podle ZoVB. Nikoliv však podle NOZ.

  • Podle ZoVB bylo povinností vlastníka jednotky přispívat na správu (tedy hradit příspěvky) a k tomuto účelu skládal schválené zálohy, a to i dlouhodobé. Podle ZoVB tedy příspěvek byl odlišný od zálohy, hradily se s ním již vzniklé náklady/výdaje (jinak by přece byl u SVJ zdaněn jako příjem právnické osoby).
  • Podle NOZ je povinností vlastníka pouze hradit příspěvky na správu. O zálohách zákon mlčí. Důvod je ten, že zákon o daních z příjmů osvobodil příspěvky od zdanění počínaje dnem 1.1.2014, takže je společenství již může vybírat předem, i dlouhodobě. Už nepůjde o zálohy, protože účetně nevznikne žádná pohledávka plátce za příjemcem peněz.

Účtování o (předem placených) příspěvcích bude tedy jednodušší. Přitom samozřejmě není vyloučen ani výběr příspěvků stanovených dodatečně, po skončení konkrétní akce, která byla neplánovaná, nebo nákladnější, než se očekávalo. Nevidím v tom tedy žádný dramatický rozdíl.

Mimochodem, že se vláda v nařízení zmínila o zálohách na správu je bezvýznamné: nařízení vlády nemůže nic takového ani povolovat, ani zakazovat. To jsou soukromoprávní dohody mezi vlastníky jednotek navzájem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.