Vložil lake, 11. Květen 2014 - 11:54

Pane Tomasi,
nejde jen o to, zda pozemek je majetkem SVJ. Může být majetkem vlastníků jednotek jako věcné příslušenství domu, uvedené v prohlášení vlastníka. Proto jsem se Vás ptal na obsah prohlášení: správu takového pozemku vykonává SVJ ze zákona a samozřejmě by šlo o oprávněný náklad na správu domu a pozemku.

Podle Vašeho popisu jde o hubení plevelu v bezprostředním okolí domu. Takže jde jednoznačně o náklad na správu. Vaše účetní nemá tedy pravdu.

Ptáte se „Kde najdu co je možno z FO platit?“ Nelze odpovědět, protože v žádném SVJ(2000) neexistuje žádný FO. Pokud si v některém SVJ takto nazvali část prostředků SVJ, pouze oni vědí co se z toho má hradit. Lépe je ptát se co všechno spadá pod činnost vykonávanou společenstvím: ZoVB říká, že sem patří zejména správa, provoz a opravy domu a pozemku. Viz § 9 ZoVB. Přesný konečný seznam Vám nikdo nedá.

Pokud chcete, aby SVJ pečovalo o jiný cizí majetek než jsou společné části domu a pozemku, je vhodné to předem odsouhlasit na shromáždění. Může jít např. o zimní čistění chodníku v majetku obce, péče o trávu a zeleň na pozemku obklopujícím dům, atd. Tyto pozemky mohou být ve vlastnictví jiných osob, a přesto se jejich údržbou často zabývá SVJ. Jde totiž o zajištění podmínek pro řádné a nerušené užívání jednotek.

Často zde připomínám, že SVJ je sluha, který se stará o pohodlí a dobré bydlení svého pána. Existuje rozsudek Krajského soudu o tom, že i pořízení parkoviště do vlastnictví SVJ spadá pod správu domu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.