Vložil lake, 10. Květen 2014 - 7:40

Pane Ronine,

Za prvé: nerozumíte snad psanému textu. Nikdy a nikde jsem nenapsal, že výbor je slouha.

Za druhé: nerozumíte tomu jaká je právní způsobilost SVJ(2000). Ze zákona to plyne jasně: o nakládání se svým majetkem rozhoduje vlastník majetku. SVJ(2000) rozhoduje pouze o správě, provozu a opravách společných částí domu. Máte bohužel popletené kdo je v domě pán a kdo pouze sluha v cizím domě.

Budu tedy raději citovat co o tom napsal Ústavní soud ve svém klíčovém nálezu:

Nález Ústavního soudu I.ÚS 646/04 ze dne 8. 3. 2005
Jde o to, jakým způsobem se vytváří společná vůle vlastníků budovy, pro takové případy zákon stanoví různou míru kvalifikované většiny. Jde však vždy o typický vnitřní projev spoluvlastnictví, který se za určitých podmínek (dosáhne-li se požadovaného počtu hlasů), může projevit vůči třetím osobám, a to buď chováním kvalifikované většiny spoluvlastníků nebo prostřednictvím společenství vlastníků s právní subjektivitou (příp. chováním pověřeného subjektu, např. určeným správcem).
Je proto naprosto evidentní, že hlasování podle § 11 odst. 3 zákona o vlastnictví bytů je (…) rozhodováním ve vztahu mezi spoluvlastníky, a to i tehdy, je-li společenství vlastníků jednotek právnickou osobou (…), avšak existuje-li společenství vlastníků jednotek v podobě právnické osoby, je toto hlasování vlastníků jednotek současně projevem tvorby vůle této právnické osoby.
Přijaté rozhodnutí zavazuje nejen spoluvlastníky budovy, ale také společenství vlastníků jednotek, protože jde o rozhodnutí jeho nejvyššího orgánu – shromáždění vlastníků jednotek.

Z uvedeného jednoznačně plyne, že samotný výbor nemá diktátorské prvomoci, které byste zřejmě rád uplatňoval. Jde o rozhodování mezi spoluvlastníky. Teprve až spoluvlastníci změní svou vůli ohledně užívání kočárkárny, stane se toto jejich rozhodnutí závazné i pro SVJ. Tepeve pak se do věci může vložit výbor. Teprve pak by mohlo přicházet do úvahy např. vyklizení kočárkárny. Jsme v civilizované zemi, kde si výbor nemůže dělat co sám chce.

Má rada platí: Dokud vlastníci nerozhodli o změně způsobu užívání společné místnosti, není věcí výboru, aby si v domě hrál na pána a rušil pokojný stav, trvající 4 roky. Pokud snad máte diktátorské sklony, snažte se je tlumit, nebo narazíte. SVJ je sluha vlastníka domu, plní příkazy vlastníka. Ne naopak.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.