Vložil lake, 9. Duben 2014 - 11:19

Děkuji za upřesnění. Pokud nemáte ve smlouvě psáno nic jiného než toto, jde o poskytování služby „provoz výtahu“ – toto označení používá zákon č.67/2013 Sb..

Máte právo žádat, aby Vám pronajímatel předložil kalkulaci věcně usměrněných nákladů na provoz výtahu. Pod provozní náklady se v účetnictví zahrnují náklady na údržbu a opravy, náklady na kontroly a revize, náklady na energii popř. mzdové náklady (na dozorce výtahu).

Kalkulace provozních nákladů musí být v souladu s účetnictvím pronajíatele: buď výtah účetně odepisuje do nákladů jako dlouhodobý investiční majetek, nebo vytváří účetní rezervy na budoucí opravy tohoto majetku. V obou případech by se cena opravy výtahového stroje NEMĚLA objevit v nákladech na provoz výtahu jednorázově v plné výši. Cena opravy by měla být „rozpuštěna“ na dobu životnosti stroje, a to právě pomocí kalkulace věcně usměrněných nákladů.

Příklad: pokud oprava stroje byla provedena v červnu 2013 a životnost zařízení je 30 roků, měli by nájemci za rok 2013 dohromady uhradit 1/30 celkových nákladů na opravu výtahu. Požadavek na vyšší částku je v rozporu s dobrými mravy.
----------------------------------------------------------------------------------

Je třeba podotknout, že od 1.1.2014 se služby řídí podle zákona č. 67/2013 Sb.. Podle jeho § 2 platí:

67/2013 Sb. § 2
Pro účely tohoto zákona se rozumí: (…) náklady na služby cena služeb ujednaná s dodavatelem nebo celkové náklady na poskytování služeb; nákladem na služby podle tohoto zákona nejsou revize zařízení a součástí domu a odpisy domu, popřípadě další podobné položky, (…).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.