Vložil lake, 16. Březen 2014 - 19:43

To jste si nastudovala špatně. Nemůžete podat platně výpověď smlouvy, která již skončila.

89/2012 Sb. § 2285
Pokračuje-li nájemce v užívání bytu po dobu alespoň tří měsíců po dni, kdy měl nájem bytu skončit, a pronajímatel nevyzve v této době nájemce, aby byt opustil, platí, že je nájem znovu ujednán na tutéž dobu, na jakou byl ujednán dříve, nejvýše ale na dobu dvou let; to neplatí, ujednají-li si strany něco jiného. Výzva vyžaduje písemnou formu.

Doba tří měsíců dosud neuplynula. Budete-li ale dále nečinná a zároveň budete jako dosud všem okolo Vás hlasitě tvrdit, že byt je pronajatý, že je obsazený, že porušujete něčí domovní svobodu – pak jednáte sama proti sobě. Dáváte všem okolo sebe najevo, že nájemce pokračuje s Vaším souhlasem a s Vaším vědomím v užívání bytu podle § 2285 NOZ. Vaše telefonické výzvy a SMS jsou bezvýznamné: pokud Vám byt nebyl předán, bylo třeba ihned převzít panství nad Vaším majetkem, nebo vyzvat bývalého nájemce písemně k předání bytu a zakázat mu výslovně další užívání bytu.

Počkáte-li ještě dva týdny, od 1. dubna pak skutečně nastane stav, předvídaný zákonem. Dojde k automatickému prodloužení nájmu se zpětnou účinností od 1.1.2014 a Vy se nájemce budete moci zbavit dříve pouze tak, že mu dáte výpověď pro neplacení nájemného. Nebudete však u soudu úspěšná, protože nájemní smlouva se podle NOZ prodlužuje teprve uplynutím tří měsíců od okamžiku, kdy měla skončit. Teprve od 1. dubna 2014 tedy nastane zákonné prodlužení práva nájmu, a zároveň s tím nájemci vznikne povinnost uhradit nájemné zpětně od počátku roku.

Kdo se nestará o svá práva, ten o ně přichází …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.