Vložil Kolemjdoucí (bez ověření), 1. Květen 2014 - 17:46

Jak jsem už uvedl, poplatek z prodlení dle ZoS, nelze zároveň uplatnit úroky z prodlení dle NOZ. To je v rozporu s Vašim názorem, podle něhož lze uplatnit poplatek z prodlení zároveň z úroky z prodlení.

Cituji předmětnou část článku na nějž jsem odkázal:

"Kdy se dosud platil poplatek a kdy úrok z prodlení, už jsme uvedli několikráte předčasem. Čtěte více: Nový občanský zákoník: Poplatku z prodlení už se tolik bát nemusíte Připomeňme však raději ještě jednou, že to bylo vpřípadě prodlení s placením nájemného za byt nebo úhrad za služby spojené s užíváním bytu, dále pak podnikatelského nájmu movitých věcí a konečně byl nájemce povinen platit poplatek z prodlení i v případě, kdy došlo ke ztrátě nebo zničení najaté věci, pakliže to bylo dohodnuto, a to až do doby, kdy ztrátu nebo zničení pronajímateli nahlásil nebo dokud se o tom pronajímatel jinak nedozvěděl. Jinak se vždy uplatňovaly úroky z prodlení. Obě sankce nebylo možno uplatnit kumulativně, to bude platit i nadále.

Z poslední tučně označené věty vyplývá, že za prodlení (které přesahuje 5 dnů ode dne jeho splatnosti) s úhradou za služby spojené s užíváním bytu nebude možné vůči nájemci i nadále uplatnit obě sankce kumulativně (tj. poplatek z prodlení a úroky z prodlení). Obdobně to bude platit i u vlastníků v SVJ, u nichž se v případě úhrad za služby spojené s užíváním bytu postupuje stejně jako u nájemníků podle ZoSL viz § 13 a § 2 písm. a + b.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.