Vložil lake, 29. Listopad 2013 - 9:53
Zákon č. 40/1964 Sb. Občanský zákoník § 663
Nájemní smlouvou pronajímatel přenechává za úplatu nájemci věc, aby ji dočasně (ve sjednané době) užíval nebo z ní bral i užitky.
Zákon č. 116/1990 Sb. o nájmu a podnájmu nebytových prostor
§ 3 Vznik nájmu
Nájem vzniká na základě písemné nájemní smlouvy, kterou pronajimatel přenechává nájemci za nájemné nebytový prostor do užívání.
Zákon č. 89/2012 Sb. Občanský zákoník § 2201
Nájemní smlouvou se pronajímatel zavazuje přenechat nájemci věc k dočasnému užívání a nájemce se zavazuje platit za to pronajímateli nájemné.

Pane chápající, to jsou zákony tohoto státu, které upravují vztah pronajímatele a nájemce.

Zákonodárce si dal velký pozor, aby nikde nezmínil vlastníka pronajímané věci. Vysvětlil jsem proč: právní vztah z nájemní smlouvy vzniká vždy mezi pronajímatelem a nájemcem. Nikoliv mezi vlastníkem věci a nájemcem.

Navíc jsem k tomu dal odkaz na dva judikáty, ve kterých soudy potvrzují, že nájemné náleží vždy pronajímateli.

Nechci Vás přesvědčit o tom, co je očividné a zřejmé ze zákonů a judikatury, ale mohu svobodně vyjadřovat své pochybnosti o platnosti Vašeho nepodloženého názoru. To nemá nic společného s tím, zda máte „svých pět pohromadě“.

Je zajímavé, že Ministerstvo financí (které v jiných případech striktně vyžaduje dodržování zákonů), tvrdí překvapivě, že právě v tomto jednom případě je nutné zákon porušit.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.