Vložil lake, 28. Listopad 2013 - 16:30

Není pravda, že se vždy jedná o příjem vlastníků jednotek. Zákon o vlastnictví bytů obsahuje výslovně, že SVJ je oprávněno uzavírat smlouvy o pronájmu společné části domu, a to vlastním jménem.

Stanovisko MF je tewdy právně vadné. Je také v rozporu s judikaturou. Soudy běžně judikují, že pronajímatel nemusí být vždy pouze vlastník věci, ale i osoba, která má právo tímto způsobem disponovat předmětem nájmu z jiného důvodu. Příjem z pronájmu je vždy příjmem pronajímatele. Je-li pronajímatelem SVJ, šlo by o příjem SVJ.

Namátkou viz usnesení Nejvyššího soudu 32 Odo 359/2005, usnesení Nejvyššího soudu 26 Cdo 1627/2003. Psalo se o tom zde, s citací z rozsudku: http://www.portalsvj.cz/…ode/359/2005

Omyl ohledně práva pronajímat cizí nemovitost je poměrně rozšířený, viz chyba v článku JUDr. Vochvesty a můj komentář k němu: http://www.portalsvj.cz/…olecne-casti.

Je zde tedy znění zákona a konstantní judikatura českých soudů na straně jedné, a ničím nepodložený názor ministerských ouředníků na straně druhé. MF chce prostě za každou cenu vyždímat co nejvyšší daň.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.