Vložil PeDuPles (bez ověření), 26. Listopad 2013 - 13:47

Prosím Vás všechny úpěnlivě, přestaňte číst příspěvky, ve kterých pan lake brousí do účetnictví. Pan lake umí v oblasti účetnictví akorát číst zákony, ale nerozumí ani tečce za větou.

Zaprvé, rezervy dle zákona č. 593/1992 Sb. jsou něco naprosto jiného než rezervní fondy dle §67 ObchZ. Rezervy jsou cizí zdroje společnosti, rezervní fondy jsou součástí vlastního kapitálu. Rezerva a rezervní fond jsou dva odlišné účetní pojmy, které spolu nemají vůbec nic společného. 

Plácá-li tu pan lake o tom, že rezervní fond je určen na opravy vlastního majetku a musí mít bankovní účet, je to kravina. Toto platí pro rezervu, nikoli pro rezervní fond, a navíc se obojí opět týká podnikatelů.

Rezervní fond povinně tvoří pouze společnost s ručením omezeným a akciová společnost ze zisku běžného účetního období po zdanění a lze ho použít pouze ke krytí ztrát společnosti.

Oproti tomu rezervy na opravy hmotného majetku mohou za stanovených podmínek vytvářet poplatníci daně z příjmů, kteří mají k hmotnému majetku právo vlastnické, a lze ji použít pouze na opravu tohoto majetku.

Čili, pan lake tady argumentuje v diskuzi o voze citací paragrafů o koze. Neboli cituje zákonné podmínky rezerv a aplikuje je na rezervní fondy. V jiném tématu hovoří o příspěvcích a cituje paragrafy o úhradě nákladů. Roztomilé, že?

SVJ, jakožto osoba, u které hlavním předmětem činnosti není podnikání, může tvořit fondy jakkoli a na cokoli, má-li to ve stanovách (Vyhláška č. 504/2002 Sb.):

Položka „A.I.2. Fondy“ obsahuje účelové zdroje vytvořené buď ze zisků po zdanění dosažených účetní jednotkou v předcházejících účetních obdobích, nebo zdroje bezúplatně přijaté účetní jednotkou převodem, anebo přechodem aktiv v souladu se zvláštními právními předpisy od jiných osob. Uvádí se zde rovněž část výtěžku veřejných sbírek podle zvláštního právního předpisu určená k použití na předem stanovený účel a hodnota bezúplatně nabytých zásob. Položka rovněž obsahuje zdroje účetní jednotky vytvářené podle zvláštních právních předpisů, stanov, statutů, nebo jiných zřizovacích listin, zakladatelských listin, interních předpisů účetní jednotky, nebo na základě rozhodnutí oprávněného orgánu účetní jednotky. 

Takže ještě jednou apeluji na váš zdravý rozum – prosím vezměte na vědomí, že pan lake a účetnictví nejdou dohromady. Vytrvale si plete jak příspěvek s úhradou nákladů, tak rezervu s rezervním fondem, a pak mu z toho vychází mluvící rybky, vodníci a draci.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.