Vložil X (bez ověření), 22. Listopad 2013 - 23:37

Měl jsem na mysli náklady na správu domu. Pokud dohoda neurčuje jinak, nesou vlastníci náklady poměrně podle spoluvlastnického podílu (§15 odst. 1 ZoVB).

Představte si dům s 10 stejně velkými byty. Jeden z vlastníků nabídne, že zaplatí opravu střechy a složí příslušnou zálohu (1 mil. Kč). To samo o sobě nestačí. S ostatními vlastníky musí uzavřít dohodu. Řekněme, že jeden odmítne. Pak to pochopitelně není dohoda všech, ale jen devíti. Předpokládám, že současně opravu i schválili (k tomu jim stačí 3/4 většina všech). V tom případě SVJ vyúčtuje onomu šlechetnému vlastníkovi 90% nákladů (zálohu již složil) a tomu vlastníkovi, který milodary ze zásady nepřijímá, pak 10% nákladů. V tom případě osmi vlastníkům vznikne zdanitelný příjem, každému cca 100.000 Kč. Kdyby však písemnou dohodu podepsali všichni, pak by jejich příjem byl osvobozen od daně. Kde to má logiku, netuším.

Dovedu si představit, že tím „mecenášem“ může být původní družstvo, které hodlá převést poslední byt a před likvidací potřebuje utratit zbylou částku ve FO.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.