Vložil X (bez ověření), 21. Listopad 2013 - 19:12

Máte pravdu, při pozornějším čtení původního dotazu je zřejmé, že občanské sdružení je vlastníkem bytu a členem SVJ. To však nehraje žádnou roli.

Vlastníci bytů uhrazují stanovené zálohy na budoucí náklady na správu domu. Zálohy nepodléhají zdanění. Na tom nic nezmění ani fakt, že některý vlastník složil výrazně větší zálohu než mu byla stanovena. Může se tak stát dobrovolně nebo i omylem. SVJ mu beztak nemůže naúčtovat větší podíl na nákladech na správu, než jaká odpovídá velikosti jeho podílu, a to jen na základě toho, že složil zálohu větší než měl. Z toho přece nelze nic vyvozovat. Když po vás někdo požaduje zálohu 10.000 Kč a vy mu složíte na účet zálohu 50.000 Kč, tak jste mu přece nic nedaroval, že.

Na tomto dotazu je opět vidět, jak je důležité používat správné pojmy – tj. dlouhodobá záloha (na správu, opravy, atd.), žádný „příspěvek do FO“.

Pokud nějaký vlastník chce přispět na nějakou opravu více než odpovídá jeho podílu anebo ji dokonce celou zaplatit, pak o tom všichni vlastníci musejí uzavřít písemnou dohodu. V takovém případě je příjem ostatních vlastníků osvobozen od daně z příjmu (viz zákon o dani z příjmu). Své peníze ale nemůžete nikomu vnucovat proti jeho vůli. SVJ není oprávněno v tomto za vlastníky rozhodovat.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.