Vložil Kolemjdoucí (bez ověření), 26. Březen 2014 - 19:08

Jestliže nevzniklo SVJ ze zákona do konce r. 2013, tak by měl podle mého názoru katastr blokovat převody (neblokovat by měl pouze v případě, že by stanovy byly součástí prohlášení). Neznáte názor katastru proč neblokuje?

K tomu, aby katastr neblokoval převody, je třeba založit SVJ schválením stanov, k čemuž u Vás dojde na zmíněném připravovaném ustanovujícím shromáždění. Katastr by měl postupovat tak, že bude požadovat založení společenství doložením schválených stanov, ale SVJ do rejstříku nezapíše a SVJ zatím nevznikne, protože MČ bude mít většinu a bude ze zákona správcem – § 1202. Až ztratí MČ většinu, pak teprve MČ podá návrh na zápis do rejstříku a vznikne SVJ, neučiní-li to, může tak učinit kterýkoli vlastník jednotky – § 1203. Tento postup katastru vyplývá z čl.6 bodu 5 Pokynů Č. 44 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze dne 20.12.2013.

Citované ustanovení pokynů překonává „začarovaný kruh“ výkladem, podle něhož není nutné, dokud správce domu podle § 1202 odst. 1 občanského zákoníku neztratí většinu hlasů, aby účastníci při převodu jednotek prokazovali katastrálnímu úřadu vznik společenství vlastníků jednotek (zápisem v rejstříku), ale stačí, aby bylo katastrálnímu úřadu založení společenství doloženo schválenými stanovami společenství.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.