Vložil X (bez ověření), 24. Říjen 2013 - 1:15

Vycházím stále z předpokladu, že výtahová šachta již existuje, nový výtah je vyroben přesně na míru a nic se stavět nemusí. Situace je tedy podobná výměně starého výtahu za nový. Rozdíl je v tom, že vlastnictví výtahu-technického zařízení se nemusí řídit původním stavem, vlastníci bytů mají tedy možnost volby. Vlastníky výtahu mohou být např. pouze vlastníci bytů od 2. patra výše. Paní/slečna Koulová by si měla rozmyslet, zda chce výtah spoluvlastnit nebo ne. Obzvlášť, když byt prodává. Některý zájemce může mít zájem jezdit i do 1. patra, jiný naopak uvítá, že nebude muset na výtah přispívat.

Stavební povolení při výměně výtahu za nový je zapotřebí v následujících případech:

  • zvětšení zdvihu nebo počtu stanic, spojené se stavební úpravou šachty zasahující do nosné konstrukce nebo vzhledu stavby
  • změna šachetních dveří výtahu, pokud je spojena se zvětšením stavebního otvoru, v případech, kdy čelní stěna šachty výtahu, kde jsou ukotveny, je nosnou částí stavby
  • úprava strojovny nebo její posunutí v případě zvětšení zdvihu výtahu a možného zásahu do nosných konstrukcí stavby nebo vzhledu stavby; zvětšení prohlubně šachty, v případě, zasahuje-li se do nosných konstrukcí stavby; změna stávajících otvorů v podlaze strojovny výtahu, v závislosti na změně dispozice šachty v případě, je-li podlaha strojovny nosná.

V ostatních případech postačí ohlášení.

Pokud ale šachta nebyla určena pro výtah, pak je všechno jinak. To by si měla paní Koulová předem zjistit než se rozhodne spor řešit soudně.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.