Vložil lake, 1. Srpen 2013 - 15:52

Jandus se mýlí. Neuvědomuje si, že nejde o pravidla, která by se měla uplatňovat na veřejném prostranství v obci. Zde se diskutuje výhradně o pravidlech, která platí uvnitř domu mezi jeho obyvateli. To je soukromý prostor a co se v něm děje je záležitost čistě soukromoprávní: co si mezi sebou vlastníci jednotek rozhodnou a upraví ve stanovách, to bude platit. Obec s tím nemá vůbec nic společného.

Pan Ferat poznamenal, že SVJ není domovní policie. Soudy opakovaně judikovaly, že SVJ neřeší záležitosti obtěžování „z bytu do bytu“. Naopak soudy jsou zajedno v tom, že jakmile se obtěžování týká společných částí domu, popř. užívání společných částí, je v takové věci SVJ aktivně legitimováno.

Stejně by se hodnotilo zda si SVJ může uvnitř domu (v jeho společných částech) zjednat pořádek např. ukládáním finančních pokut. Zajímavá stanoviska soudů dávají zapravdu tomu, že to je možné a že soudům nenáleží do těchto čistě soukromých ujednání jakkoliv zasahovat. V právních vztazích se to nazývá smluvní pokuta a její platnost žádný soud nezpochybní, pokud se výše pokuty nepříčí dobrým mravům.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.