Vložil lake, 8. Červen 2013 - 3:43

Napsala jste: „… zástupce správce tvrdí, že odměna správci není záležitostí, kterou by řešil zákon 72/94 Sb., ale že je to smluvně dohodnutá odměna.“

V tom má samozřejmě plnou pravdu. Celou výši odměny podle mandátní smlouvy hradí SVJ správci podle Obchodního zákoníku. Jde nepochybně o náklad SVJ na správu domu. Právě proto měl být následně rozúčtován uvnitř SVJ podle spoluvlastnických podílů (§ 15 odst. 1 ZoVB).

Vaše dlouhodobé placení bez protestů ovšem svědčí o tom, že zde nepochybně vznikla již od roku 2003 konkludentní dohoda vlastníků jednotek o jiném způsobu přispívání. Jak by na Vaši náhlou změnu názoru nahlížel soud si netroufám odhadnout.
-----------------------------------------------------------------------

Mimochodem: od 1.ledna 2014 nabude účinnosti nový Občanský zákoník, který stanoví „natvrdo“, že veškeré přímé náklady na činnost právnické osoby (odměny statutárnímu orgánu, vedení účetnictví, vlastní náklady správy) musejí povinně být rozúčtovány na každou jednotku stejně. Tedy na garsonku 25 m2 stejná částka jako na vlastníka obchodu o ploše 250 m2.

Nebudu raději psát, co si o tomto výstřelku našich zákonodárců myslím; musel bych být sprostý. Snad to někdo napadne u ústavního soudu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.