Vložil lake, 3. Březen 2013 - 14:10

SVJ má podle Stavebního zákona povinnost uchovávat dokumentaci aktuálního provedení stavby po celou doby existence stavby. Požádejte o nahlédnutí. Že to údajně bylo s kotelnami někdy jinak nechť prokazuje údajný vlastník kotelen.

Stavební úřad archivuje projektovou dokumentaci z doby, kdy bylo žádáno o stavební povolení. Dále archivuje stav v okamžiku kolaudace stavby, včetně všech povolených změn (změny ve způsobu užívání stavby), ke kterým došlo v průběhu výstavby i později během užívání stavby. Z toho je třeba vyjít a z toho zjistíte zda v domě byly a jsou místnosti označené jako kotelny či výměníkové stanice.

Protože jde o bytový dům, musela již v projektu být řešena otázka způsobu vytápění všech budov: buď technologie umístěná v konkrétních místnostech domu, nebo napojení na zdroj tepla mimo dům, nejspíše s výměníkovými stanicemi. Z kolaudačního stavu je vždy třeba vycházet.

Váš právní postup jsem už naznačil: Jestliže o koupi kotelen bylo na shromáždění rozhodnuto, můžete se obrátit na soud podle § 11 odst. 3 ZoVB s tím, že jde o usnesení nulitní, neboť místnosti nejsou jednotkami, nemohou být předmětem prodeje a jejich vlastníkem je jiná osoba nežli domnělý prodávající.

Vy sám jako spoluvlastník společných částí domu se můžete mezitím domáhat toho, aby soud označil Prohlášení za částečně vadné a určil, že kotelny jsou společné. Jistě se k Vám mohou přidat někteří, nebo všichni vlastníci jednotek v domě. Nebo raději zaplatí za vlastní majetek?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.