Vložil lake, 12. Únor 2013 - 5:52

Na Vaši otázku je jednoduchá odpověď: máte vadné Prohlášení vlastníka. Psal je amatér, který ani nebyl seznámen s běžně používanými termíny z oblasti vytápění.

Pojmem „vnitřní rozvod tepelné energie“ se rozumí to, co se nachází uvnitř budovy (kromě výměníkových stanic). Vnitřní rozvod tepelné energie zahrnuje (mimo jiné) svislé rozvody přívodní a zpětné, vodorovné rozvody přívodní a zpětné, přípojky k otopným tělesům, otopná tělesa, ventily a armatury.

Trubky svislého rozvodu se nazývají lidově „stoupačky“, protože voda v nich stoupá do vyšších pater (a zpětným potrubím zase ochlazená klesá). Naopak vodorovný rozvod, který odbočuje ze svislého rozvodu, určitě není „stoupačkou“. Rozvádí přece teplonosné medium vodorovně (etážově).

Vaše prohlášení je tedy částečně neurčité. Víme bezpečně jen to, že všechny svislé rozvody jsou společné. Dále víme, že co je za odbočkou ze svislého potrubí již společné není. To je vše, co se dá z prohlášení vyčíst. Není zřejmé komu patří části rozvodu za odbočkami ze svislého potrubí. Prohlášení o tom mlčí, je tedy neurčité a nic více z něj nevyždímáme.

Pokud přes Váš byt jdou trubky vodorovného rozvodu (nebo přípojky k topným tělesům) do sousedního bytu, neznamená to, že by měly být ve vašem vlastnictví, ani že by se mělo jednat o společnou část domu. Může se jednat o část rozvodu ve vlastnictví vlastníka sousedního bytu, která je umístěna uvnitř Vašeho bytu. Takové určení vlastnických vztahů je v souladu s vaším prohlášením, které výslovně určuje jako společné části pouze svislá potrubí („stoupačky“).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.