Vložil lake, 7. Únor 2013 - 2:55

Pane Jarku, SVJ bude přece i nadále podle § 109 účastníkem stavebního řízení jako stavebník. To je v domech s jednotkami nejčastější případ. Na tom se naprosto nic nemění ani po novele Stavebního zákona.

Měl jste asi spíše na mysli, že novela StavZ provedená zákonem č. 183/2006 Sb. konečně zrušila nepovedený dodatek, který výslovně zakazoval účast ve stavebním řízení vlastníkům jednotek (pokud nebyli sami zároveň stavebníky). Tato právní norma byla podle názoru mnohých v rozporu s ústavou.

Problém, o kterém jsem se zmínil, je jinde – v § 110 StavZ. Nejde o to, kdo je účastníkem stavebního řízení po jeho zahájení, nýbrž o to, že stavební řízení nemůže být ani zahájeno, pokud stavebník nedoložil „právo založené smlouvou provést stavbu“, což mu ukládá § 110 odst. 2 Stavebního zákona. Přitom ze znění StavZ víme, že touto „smlouvou“ je míněno něco jiného nežli většinové rozhodnutí shromáždění vlastníků jednotek.

Tato část Stavebního zákona se novelou nijak nezměnila a není tedy o nic jasnější než dříve. Nejistota a nejednotné rozhodování stavebních úřadů při zahajování stavebních řízení tedy bohužel zůstává …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.