Vložil Anonymous, 6. Prosinec 2007 - 16:15

Souhlasím s vaším postojem. Zákon totiž nehovoří o třetím zapsaném vlastníkovi, ale o doručení písemnosti poslednímu (míněno třetímu) z těchto (míněno alespoň 3 vlastníci – což může být i více)vlastníků. V tomto výkladu je vše správně: je nutné zjistit komu z vlastníků bylo doručeno jako třetímu a toto datum považovat za rozhodné.

Výklad některých městských částí a katastru, že se vždy jedná o třetího v pořadí zapsaného vlastníka vede k absurdní situaci: pokud z nějakého důvodu nebylo rozhodnutí katastru tomuto třetímu zapsanému vlastníkovi doručeno, dalších například 100 vlastníků není schopno nikdy založit SVJ protože nezná datum vzniku. To určitě zákonodárce neměl na mysli!

Pokud jde o fikci doručení katastrem -perlička nakonec. Katastr se na vlastních webových stránkách odvolává na §10 odst.1 písm.d) zákona č.344/1992 Sb. o KN ČR a z něho vyvozuje povinost občanů do 30 dnů nahlásit katastru změnu adresy. Uváděné ustanovení zákona však hovoří o změnách týkajících se nemovitostí. Nehovoří o změnách osobních údajů majitelů. V tomto směru je katastr povinen řídit se nařízením vlády č.11/2001Sb. a povinně porovnávat a přejímat údaje z evidence obyvatelstva. Pokud by to dělal, ve většině případů by listiny doručil bez problémů. Stibor

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.