Vložil lake, 22. Listopad 2012 - 17:36

Pane Fantomasi, máte zmatek v pojmech. Nemyslím jen neexistující „fond“. Samotný nadpis Vašeho textu je zmatený: máte-li platit příspěvek, víte přesně na co a kolik. Proč se tedy na důvod Vaší platby ptáte NÁS ???

  • Co nazýváte ve vašem společenství nesrozumitelně „fond“ jsou dlouhodobé zálohy. Tak se tomu správně říká v účetnictví. Podle ZoVB jde o zálohy na budoucí náklady správy domu podle § 15 odst. 2 ZoVB.
  • Zálohy na správu domu nazýváte „příspěvkem“. To je špatně. Nejde o příspěvek. Zřejmě Vám ušlo, že o přijatých zálohách je SVJ povinno účtovat jako o závazku vůči konkrétnímu vlastníkovi jednotky. A je povinno mu tyto zálohy vyúčtovat. Pokud by šlo o příspěvek, nevznikl by tento závazek, ani by se nekonalo žádné vyúčtování.
  • Tvrdíte, že „náklady se zaúčtovávají v zálohách“, popřípadě „v příspěvcích“. Co jste tím chtěl sdělit? Každá záloha, je-li použita na správu domu, se tím okamžikem mění v příspěvek na správu. O tuto částku se zároveň snižují pasiva SVJ (závazek SVJ vůči vlastníkovi jednotky).

Ve Vašem SVJ je nejspíše bordel, česky řečeno nepořádek v účetnictví, v dlouhodobém plánování údržby a oprav domu i v dlouhodobém finančním plánu (Reserve Study). Platíte-li určitou částku měsíčně jako dlouhodobou zálohu, každá koruna z této částky musí být určena na konkrétní budoucí NUTNÝ výdaj. Není vůbec důležité zda jedna parta by nejraději platila 5 Kč měsíčně a druhá parta 10 Kč měsíčně. To je handrkování jako na perském trhu. Takto se zálohy nestanovují.

Je třeba zpracovat dlouhodobý plán údržby a oprav domu se započítáním předpokládané životnosti (časový horizont 20 až 30 let). Z toho vám zhruba vyjde jaké částky bude SVJ nuceno vydat v jednotlivých letech. Vezmou se do úvahy i budoucí bankovní úvěry, kterými SVJ vyurovná cashflow v době, kdy výdaje by převýšily příjmy. Z těchto dokumentů se odvodí plánovaná nutná výše dlouhodobé zálohy v jednotlivých letech, řekněme do roku 2032.

Pokud se jen navzájem překřikujete a navrhujete čísla bez jakéhokoliv smyslu, obsahu a účelu, pak platí, že žádný vlastník jednotky není povinen na takový neurčitý účel hradit ani korunu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.