Vložil lake, 30. Červenec 2012 - 11:25

Klíčová je Vaše informace, kterou jste uvedl úplně nakonec:Vodoměry a kalorimetry jsou ve vlastnictví vlastníků jednotek.

To znamená, že jakékoliv hlasování v SVJ o nich je absolutně neplatné. SVJ není oprávněno hlasovat o cizím majetku. Je to totéž, jako by si SVJ odhlasovalo, že si povinně musíte do kuchyně nainstalovat myčku nádobí od firmy Baumatic a novou vanu přesně daného typu od Kaldewei. O Vašem majetku přece rozhodujete Vy sám, nikoliv společenství.

Napsal jste: "... se musí vyměnit kalorimetry a vodoměry (což ukládá zákon a je to naši povinnosti)".
Není to pravda. Neexistuje zákon, který by něco takového vlastníkovi vodoměru nebo kalorimetru ukládal. Pokud Vás někdo krmí takovými báchorkami, je to jen trik. Jistě je vhodné se vzájemně rozumně dohodnout, ale nikoliv pod nátlakem s nepravdivým tvrzením že to "musíte".

Jiná věc je, že zákon zakazuje dodavateli použít měřidla bez platného ověření v obchodním styku. Je věcí rozúčtovatele jak si s tím poradí: může rozúčtovávat bez použití náměrů, nebo osadí jednotlivá místa vlastními měřidly na svůj náklad.

Rovněž zcela nesmyslné je tvrzení že při neodečtení náměrů "prý zbytek vlastníků na to doplací". Pokud vám rozúčtovatel tvrdí toto, vyhoďte jej a uzavřete smlouvu s někým, kdo ví jak se rozúčtuje vytápění a dodávka teplé vody podle vyhlášky č. 372/20012 Sb. Je notoricky známo, že neumožnit odečet náměrů se prodraží, protože danému vlastníkovi se podle vyhlášky napočítají "sankční" zvyšené náměry. Neodečtení se tedy nevyplácí - naopak ostatní na tom vydělají, neboť o to se snižují jejich úhrady.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.