Vložil lake, 13. Červen 2012 - 16:49

Při řešení situací v SVJ se nelze opřít o Obchodní zákoník. Ten je určen pro taxativně vymezený okruh korporací. Rozšířit jeho působnost i na jiné subjekty by vyžadovalo výslovnou právní úpravu. Ta však v ZoVB chybí.

Je třeba vyjít ze ZoVB a záležitosti v něm neupravené řešit podle stanov společenství. Na stanovy nikdo z diskutujících dosud nepomyslel. Přitom jde o nejdůležitější vnitřní předpis každého SVJ.

Připadá mi vhodné upravit ve stanovách nějakým způsobem kontrolu přítomnosti na shromáždění, např. takto: „Svou přítomnost na shromáždění prokazuje vlastník jednotky svým podpisem na prezenční listině. Pouze takto zapsaný vlastník jednotky je započítán do počtu přítomných. Pouze zapsaný vlastník jednotky je oprávněn na shromáždění hlasovat a vystupovat v diskusi k projednávaným záležitostem.“

Nelze-li nalézt řešení ani ve stanovách, postupuje se podle generálního ustanovení § 853 Občanského zákoníku: Občanskoprávní vztahy, pokud nejsou zvláště upraveny ani tímto, ani jiným zákonem, se řídí ustanoveními tohoto zákona, která upravují vztahy obsahem i účelem jim nejbližší.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.