Vložil lake, 15. Květen 2012 - 8:52

K právu na informace o hospodaření:
Informací se domoci můžete. Zřejmě jedině soudně, občanskoprávní cestou. Což bude za rok, či dva, když to půjde dobře. Zkuste na nadcházejícím shromáždění výboru uložit poskytování informací o hospodaření. Nebude-li to odhlasováno, obraťte se na soud jako přehlasovaný vlastník.

Český právní řád přikazuje vlastníkovi jednotky platit naslepo, aniž by mu zároveň přiznal právo na informace o hospodaření s těmito prostředky. V civilizovaných zemích je to samozřejmě zařízeno jinak, viz např. Ontario Condominium Act 1998 (http://www.portalsvj.cz/…avo-nahlizet#…)

Můžete raději postupovat individuálně: požádat prokazatelně o nahlédnutí do veškerých dokumentů SVJ (smlouvy, ostatní dokumenty, účetnictví, řekněme od 1.1.2010). Nebude-li Vám vyhověno, okamžitě přestaňte hradit veškeré zálohy na správu domu a skládejte je do úschovy. Ze záloh na služby hraďte ty, které jsou poskytovány bez problémů (zejména voda a teplo musí být za dům placeny) a SVJ oznamte prokazatelně na jaký konkrétní účel tyto zálohy dáváte.

Buďte pro jistotu v kontaktu s dodavateli vody a tepla: nebudou-li tyto dodávky hrazeny výborem včas a v potřebné výši, je to právní důvod přestat na účet SVJ skládat i zálohy na tyto služby a vyjednat přímou platbu na účet dodavatele.

Jestliže výboru takto vyschne zdroj prostředků, nebudou mít už prostor k manipulacím s nimi.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.