Vložil Justitianus, 18. Březen 2023 - 10:11

Výměna skel v bytech z prostředků SVJ byla legální jedině v případě, kdy okna jsou podle prohlášení společnými částmi domu.

Pak ovšem bylo naprosto bezvýznamné že kterýsi vlastník „výměnu nechtěl“. Také je mi nepochopitelné že v jednom bytě jsou stále dřevěná okna. SVJ zjevně selhává ve své hlavní činnosti, kterou je správa společných částí domu. Prosím upřesněte ten bizarní stav ve vašem domě a doplňte informace.

☀ Pokud okna jsou společná, pak ten kdo vyměnil skla dříve vlastním nákladem má nárok na vydání bezdůvodného obohacení, protože plnil za za SVJ to, co SVJ mělo po právu plnit samo (§ 2991 odst. 2 občanského zákoníku). Tento nárok jednotlivce vůči právnické osobě SVJ je právní skutečností a nepodléhá žádnému „rozhodnutí shromáždění“. Pan P_V se tedy mýlí.

☀ Pokud okna nejsou společná, pak vlastník který si nenechal od SVJ vyměnit skla má právo na vrácení části svého příspěvku na správu domu, a to ve výši

Vratka = C × Pn [Kč]

kde C je náklad který SVJ vynaložilo na účel nesouvisící se správou domu, a Pn je spoluvlastnický podíl tohoto vlastníka jednotky číslo n na společných částech.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.