§1208/d OZ

Vložil Jura (bez ověření), 26. Leden 2017 - 17:01 ::

Ustanovení § 1208, ods.d), OZ říká, že do působnosti shromáždění patří r ozhodnutí o vyúčtování nebo vypořádání nevyčerpaných příspěvků.Marně si lámu hlavu co tím zákonodárce přesně myslel. Dokáže mi někdo z vás, právních odborníků, vysvětlit smysl tohoto ustanovení a jeho aplikaci na nějakém příkladu? Jura.

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil Anon1234 (bez ověření), 26. Leden 2017 - 21:27
    1. příspěvky se vyučtují, ale nevypořádají (nevyplatí)
    2. nebo se vypořádají (vyplatí)

    Vyúčtovat se musí v obou případech, pač vyplacení není možné bez vyúčtování, jinak by se nevědělo, kolik se má vyplatit.

    Vložil Jura (bez ověření), 26. Leden 2017 - 22:11

    No dobře Anone. Říkáš, že se příspěvky musí vyúčtovat de facto automaticky. No, pak je problém jak vysvětlit co měl zákonodárce na mysli, že o vyúčtování těch nevyčerpanejch příspěvcích rozhoduje shromáždění. Rozhodovat o tom, že se vyúčtují nebo nevyúčtují nedává smysl, že? Vyúčtovat se musí, ne? Možná, že nemusí a pan předseda se je strčí do kapsy!

    Vložil Anon1234 (bez ověření), 26. Leden 2017 - 23:04

    Rozhoduje, jestli se mají vypořádat (vyplatit) nebo ne.

    Vložil Misme, 26. Leden 2017 - 18:12

    Na úvod případného jiného čtenáře (tedy jiného, než Jura, který už ví, s kým má tu čest) důrazně upozorňuji, že jsem právním laikem ;-)

    Našla jsem nějaké info na stránkách paní Klainové:

    http://klaiex.webnode.cz/…z-a-odpoved/

    http://klaiex.webnode.cz/…u-na-spravu/

    Vložil Jura (bez ověření), 26. Leden 2017 - 19:04

    Zdravím Misme, díky za správné avízo kde najít vysvětlení. Vejrám na to tak jako Vy a z té pomatenosti jsem úplně konsternován. Vy ne? Počkejme ještě chvíli na toho kdo to správně rozsekne. Já sice něco tuším jak to je, ale počkám si abych nikoho svými názory neovlivňoval.

    Vložil TN. (bez ověření), 26. Leden 2017 - 17:55

    Řekl bych, že je třeba číst celý odstavec a zamyslet se nad jeho smyslem, resp. k vašemu patří celá věta „jakož i celkové výše příspěvků pro příští období a rozhodnutí o vyúčtování nebo vypořádání nevyčerpaných příspěvků“.

    Ačkoli to v zákoně není napsáno doslovně, domnívám se, že autor měl na mysli „celkovou výší příspěvků“ vlastně vytvoření rozpočtu na následující kalendářní rok a podle plánovaných výdajů stanovit zálohy vlastníkům.

    Podle rozpočtu se jede a když vznikne přeplatek, shromáždění rozhodne, zda bude vyplacen nebo co s ním provede. Když vznikne nedoplatek, rozhodne shromáždění, jak ho doplatit.

    Hledat v tom jiný smysl mohou možná experti z SBD, ale my tu nelobbujeme za SBD, ale za práva nás, vlastníků :-)

    Vložil AsiTak, 27. Leden 2017 - 3:47

    má dvě roviny celkové na úrovní SVJ a individuální na úrovni jednotky. Hospodaření SVJ je účelové tj. každý pořízený výkon správy nebo poskytnutá služba má stanovený účel určení (T, TUV, SV, běžná údržba,…). Za každý účel je rozpočtem stanoven celkový nárok za SVJ, indiv. po rozpočítání na vlastníky pak dává měsíční předpis plateb. Za uplynulý rok vzniká v účetnictví evidence skutečných nákladů za každý účel hosp. a za celé SVJ. První tabulka výsledku hospodaření obsahuje následující sloupce a údaje:
    1-účel určení,
    2-skutečný náklad,
    3-rozpočet nároku (úhrn předepsaných plateb),
    4-výslek hosp.1 (rozdílem, tj. sloupec 2 minus sloupec 3),
    5-výslek hosp.2 (podílem, tj. sloupec 2 děleno sloupec 3 ),
    přičemž sloupce 4, 5 ukazují, zda hospodaření daného účelu je přebytkové nebo nedoplatkové. Pokud máme k dispozici i finanční příjmy z měsíčních plateb dle účelu určení pak může vyhotovit podobnou tabulku s variantou, že ve třetím sloupci budou:
    3-platby nároku (úhrn zaplacených plateb).
    Pro každý účel dle dosaženého výsledku za celek a dle významu účelu můžeme rozhodnout zda vyúčtujeme nebo jen vypořádáme (rozhodnutí o způsobu ošetření vzniklého zůstatku). Vyúčtování je rozpočítání společných nákladů sloupce 2 na jednotky vlastníků a porovnání rozdílem s individuálními platbami vlastníků (jako vyúčtování služeb).
    Pokud jde o účel DZ vkládání záloh na budoucí finančně náročnou akci, pak vyúčtovat nebudeme jen „vypořádat“ převodem celkového zůstatku do dalšího roku. Pokud akce byla ukončena a zůstatek je nevyčerpaný přebytek, pak zase můžeme při vypořádání rozhodnout o vyúčtování (rozdat přebytek) ale i bez vyúčtování převést na účet jiné akce, nebo založit zdroj na novou akci. Podle mne přehledy individuálních výsledků odpovídající údajům z vyúčtování do výsledků hospodaření SVJ nepatří. První tabulku pak lze rozšířit o další sloupce a pokračovat již v sestavení rozpočtu dalšího účetního roku.

    Vložil SPK (bez ověření), 27. Leden 2017 - 7:43

    Kolego, také jsem dělal na SPK. Je vidět, že se neztratíme v jakýchkoliv společenských podmínkách. Doporučuji ke každému řádku stručnou informaci na A4. Trochu máš pomotané vyúčtování a vypořádávání, ale ovce to snesou. Čest!

    Vložil AsiTak, 27. Leden 2017 - 11:41

    Vážený nekolego (na SPK jsem napracoval)

    1. hodnocení slutečnosti a plánu metodou výpočtu rozdílu a podílu je standartní jednoduchá ekonomická metoda bez politického rozměru a lze ji najít v minulých i stávajících učebnicích
    2. mé pracovní nasazení bylo vždy maximální, nezávisle na spol. podmínkách
    3. s tou A4 máte pravdu, na to jsem zapomněl, a „ovce“ to též vyžadují a zejména o účelů kdy zálohy nestačily nebo náklady byly vysoké (proč je to tak?), co se týče rozsahu, nepsal jsem že musí být takto hodnocen každý účel, když hodnocení nic neřiká nebo význam účelu je marginální tak neuvádím.
    4. příspěvek je snahou zesměšňování mé osoby, to ignoruji, a odmítáním takového způsobu řešení problému, ale neuvedl jste, jak jinak podle Vás to bude lepší.
    5. nebo podle Vás hodnocení hospodaření je rozbor VH a výkazů rozvahy a výsledovky a zdůvodňování 140,–Kč dosaženého zisku na úrocích a sankčních příjmech?
    6. chápáním vyúčtování a vypořádáním nemám problém.

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".