Vložil Petr, 2. Březen 2012 - 11:00

Karolino, výbor se sám několikrát nezměnil, ale byl zvolen. Kdo podal žalobu a na základě čeho, když řešením sporu nebyl pověřen výbor ? Jak probíhá odsouhlasování hospodaření ? Kdo podepsal smlouvu s exekutorem na měsíční odměnu 2000 Kč ? Co máte ve stanovách o právech vlastníka (nahlížet do důležitých dokumentů) ? A co o povinnostech výboru? Výbor mohl smlouvou o správě pověřit k vymáhání dluhu správní firmu. Co je ve smlouvě o správě ? Co tomu všemu říká dalších 58 vlastníků ? Já bych se přeptal na Finančním úřadě, zda je možno provést kontrolu. V tomto případě se snad nenajde nikdo, kdo by od tohoto postupu odrazoval. Nebo podat na SVJ (zastoupený výborem) žalobu. Otázka je, kde získat zdarma či skoro zdarma návod na žalobní petit. Existují právní poradny zdarma, zkuste ČSMD.

Nejedná se o osobní informace. Najděte si zde v diskusi stanovisko ÚOOÚ, o čem může být vlastník informován ohledně platby dalších vlastníků.

Např. "… údaje o dlužné finanční částce v souvislosti s konkrétní fyzickou osobou jsou osobními údaji ve smyslu zákona. Podle § 9 odst. 1 zákona č. 72/1994 Sb., je společenství vlastníků právnická osoba, způsobilá vykonávat práva a zavazovat se ve věcech … V dané souvislosti je společenství správcem osobních údajů ve smyslu zákona č. 101/2000 Sb.

Aby mohl (ale) každý vlastník jednotky uplatňovat svá práva a plnit své povinnosti vyplývající z tohoto zákona, má právo na informaci, jak ostatní spoluvlastníci plní svou povinnost přispívat na náklady spojené se správou domu (podle § 15 odst. 1 ZoVB nesou náklady poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu). V tomto případě se nejedná o předání nebo zpřístupnění osobních údajů jinému subjektu, ke kterému je třeba souhlas. Každý vlastník je subjektem údajů i osobou, která v rámci plnění zákonem stanovených oprávnění a povinností přichází u správce nebo zpracovatele do styku s osobními údaji a je povinna podle § 15 zákona zachovávat mlčenlivost. Tomu by měl odpovídat i zvolený způsob informování spoluvlastníků. Pokud budou předmětné osobní údaje zpřístupněny pouze oprávněným osobám (vlastníkům jednotek), např. uvedením v zápise ze shromáždění vlastníků jednotek, jedná se o postup v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb. Zveřejnit nebo zpřístupnit tyto údaje i osobám jiným než oprávněným lze pouze se souhlasem subjektů údajů (dlužníků)".

Podal bych také žalobu na společenství zastupované výborem (viz stanovy či ZoVB), že chci být informován. Je to podobné jako již několik občanů žalovalo úřad, když nedostal informace, na které má občan právo.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.