Vložil Flash disk (bez ověření), 27. Březen 2015 - 11:38

Nepoškozující technika je přísně vzato pouze kamera, fotoaparát, snad skener, „nahlížet“ lze pouze do papíru nebo obrazovky (přímým „nahlížením“ na nosiče elektronických písmeností je nelze ani přečíst, ani z nich pořídit kopie nepoškozující technikou).

Lze mít za to, že kdo je povinen umožnit nahlížení do písmeností, je rovněž povinen poskytnout jejich elektronické kopie, které má a vede. (Pro orgány státní moci toto zpravidla platí ze zákona.)

Je nějaká judikatura pro osoby soukromého práva? Mám za to, že je zcela legitimní požadavek vlastníka jednotky, který bude požadovat poskytnutí (na vhodném nosiči) veškerých elektronicky vedených listin až do konce posledního uzavřeného účetního období a potom přírůstky listin za každé účetní období (vždy po jeho skončení).

Alternativní řešení spočívá v tom, že povinný z nahlížení elektronicky vedené písemnosti oprávněným z nahlížení sám zpřístupní, veden hospodárností. (To bych osobně upředsnostňovala.)

Rovněž je třeba vyřešit průkaznost, elektronický podpis ad., ale kopie pořízené nepoškozující technikou rovněž nejsou přísně vzato průkazné.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.