Vložil lake, 23. Listopad 2011 - 21:57

Lucie,
povídání o "povaze společenství" je blábol. Společenství nevzniklo k tomu, aby vlastníkovi jednotky upíralo jeho práva. Jeho předmět činnosti je zcela jiný, viz § 9 odst. 1 ZoVB.

"Práva jednotlivých vlastníků jsou omezena stejným vlastnickým právem ostatních vlastníků jednotek. (...) Uvedená omezení je nutno vykládat tak, aby vlastník jednotky nebyl ve výkonu svého vlastnického práva k jednotce omezován více, než je potřebné pro ochranu vlastnického práva ostatních vlastníků jednotek."
(Rozsudek Nejvyššího soudu České republiky sp.zn. 28 Cdo 5216/2007, ze dne 14.5.2008)

Nelze tvrdit, co píše váš výbor: že "zákon kontrolní pravomoc spočívající v nahlížení do jednotlivých dokladů každému z vlastníků nesvěřuje individuálně". To je nesmyslné tvrzení, neboť zákon o této otázce mlčí - tedy práva vlastníka nijak neomezuje a individuální nahlížení nezakazuje.

Judikatura se shoduje v tom, že právo (jakékoliv, nejen právo nahlížet) nesmí být vykonáváno šikanózním způsobem, tedy např. tak, aby vlastník neúměrně zatěžoval orgány právnické osoby.

Pokud ovšem vaši výboři chtějí tvrdit, že je obtěžuje jednou ročně Vám dát nahlédnout do účetnictví, měli byste je společně vyhnat z domu a shodit do nejbližšího rybníka. Zjevně nevědí co mluví, milostpáni nafoukaní.

Nejnebezpečnějším z nich je ten právník ve výboru (váš výbor neznám, ale právníka lze bezpečně poznat ze způsobu vyjadřování, úhybného mlžení a právnického kličkování). Vyřiďte mu prosím ode mne, že je to hajzl, který zneužívá neznalosti běžných lidí a snaží se je oblbovat rádoby učenými prázdnými větami.
.........................................................................
Pro Vaši informaci:
K právu na poskytování informací a nahlížení do dokladů společnosti, k právu na pořizování kopií, k neplatnosti výmluvy o "obchodním tajemství", k rozsahu poskytovaných informací, k analogickému uplatnění ustanovení o příkazní smlouvě, k možnosti omezit práva vlastníka:
- Pl. ÚS 51/2000
- 22 Cdo 2058/2005
- 28 Cdo 5216/2007
- 22 Cdo 2819/2008
- 29 Cdo 3704/2009

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.