Vložil lake, 23. Listopad 2011 - 4:40

Takže záporné stanovisko výboru zní: „Ze zákona (zejména § 13 – § 16 zák. č. 172/1994 Sb.) ani z našich stanov (čl. XIV. odst. 1) takovéto oprávnění každého jednotlivého vlastníka nevyplývá“

To je ovšem demagogické tvrzení. Zákon o vlastnictví bytů má soukromoprávní povahu, takže naopak platí, že možné je vše, co zákon výslovně nezakazuje. Zákon neomezuje nahlížení vlastníka jednotky do účetnictví a dokladů společenství. Mudrování, že „ze zákona to nevyplývá“ tedy není k věci.

Nahlížení může být upraveno stanovami SVJ nebo usnesením shromáždění. Pro příklad uvádím, že vzorové stanovy deklarují v článku XIV odst. 1 písm. (f) rozsah oprávnění vlastníka jednotky takto:

  • „Člen společenství má (…) zejména právo (…) nahlížet do písemných podkladů pro jednání shromáždění, do zápisu ze schůze shromáždění, do smluv sjednaných společenstvím a do podkladů, z nichž vychází určení výše jeho povinnosti podílet se na nákladech spojených se správou domu a pozemku a s dodávkou služeb spojených s užíváním jednotky.“

Takovým „podkladem“ nepochybně jsou účetní doklady, smlouvy a účetnictví SVJ – právnické osoby.

Tazatelka ovšem nesdělila klíčovou informaci: jaký je konkrétní obsah jejich stanov. Takže k její situaci nelze říci nic. O stanovy by se výbor mohl opřít jedině v případě, že výslovně omezují uplatnění práva vlastníka jednotky mít informace o svém majetku a hospodaření s ním. V tom případě bychom mohli zkoumat, zda rozsah uložených omezení odpovídá požadavku „… aby vlastník jednotky nebyl ve výkonu svého vlastnického práva k jednotce omezován více, než je potřebné pro ochranu vlastnického práva ostatních vlastníků jednotek.“ (rozsudek Nejvyššího soudu České republiky sp.zn. 28 Cdo 5216/2007, ze dne 14.5.2008)

Pokud takové omezení ve stanovách uvedeno není, pak tvrzení výboru ohledně zákona i stanov je bezvýznamné. Samotný fakt, že stanovy umožňují zřídit kontrolní komisi, nijak neovlivňuje rozsah práv vlastníka jednotky.

O téže problematice se rozsáhle diskutovalo zde, včetně uvedení judikátu: http://www.portalsvj.cz/…-shromazdeni

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.