Vložil lake, 25. Květen 2011 - 5:52

Tepelné ztráty se sníží zejména pokud dojde k výměně potrubí. S existencí předávací stanice to nesouvisí. Potrubí se běžně nahrazuje novým s integrovanou izolací z tvrdé pěny s lepšími izolačními vlastnostmi než má současné provedení rozvodů tepla.

Výhoda předávacích stanic v jednotlivých domech je v tom, že každý dům získá oddělené měření tepla prošlého přes vlastní předávací stanici a topí pak „za své“. Cokoliv se ušetří či proplýtvá se bezprostředně odrazí ve vyúčtování konkrétního domu. Ztráty v potrubí od teplárny po předávací stanice jdou na účet dodavatele tepla (a ten si je ovšemže zahrne do oprávněných nákladů). Ostatně náklady na vybudování DPS dodavatel rovněž zahrne do kalkulace oprávněných nákladů, takže cena tepla za 1 GJ vzroste.

Jestliže ve vašem případě máte již zřízeno jediné odběrní místo s fakturačním měřením pro čtyři odběratele (čtyři SVJ), pak instalací jediné předávací stanice pro tytéž odběratele nic podstatného nezískáte. Jestliže však jste nyní připojeni ještě s dalšími budovami na jednu rozsáhlou, společně měřenou větev rozvodů, pak přechod na oddělené měření v předávací stanici vám umožní nepodílet se nadále na jejich ztrátách či nehospodárném vytápění.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.