Vložil lake, 29. Duben 2011 - 9:23

Pane Lukáši,

"vyzvat SVJ" znamená nejlépe poslat to písemně s doručenkou na adresu SVJ.

SVJ není abstraktní pojem, nýbrž vysoce konkrétní: je to právnická osoba, má svou adresu, IČ, statutární orgán. Za správní delikt může SVJ být udělena sankce. Na SVJ lze v občanskoprávním řízení vymáhat finanční kompenzaci za nedodržení teploty v bytě, např. 30 Kč na osobu a den.

Co jsou průkazné podklady uváží nezávislý soud. Do spekulací se nebudu pouštět.

Vlastník bytu nemusí vyvracet žádnou námitku o netěsnících oknech. Postačí, bude-li se měřit teplota vody na vstupu a výstupu do/z do radiátorů v bytě, nebo povrchová teplota radiátorů, a porovná se s teplotami podle topné křivky, nebo s teplotami změřenými stejným způsobem v nižších patrech. Ihned bude jasné, zda radiátory topí či netopí jak mají.

Netvrdil jsem, že vlastník bude něco měřit na koleně a zapisovat to na papír. Pro posouzení v SVJ to může postačovat, avšak takto se průkazné podklady pro případné soudní řešení jistě nezískají. Je možné obrátit se na odborníka vybaveného kontaktním teploměrem, nebo kulovým teploměrem. To může být odborník z vysoké školy, soudní znalec v oboru, pracovník státní zkušebny, pracovník Krajské hygienické stanice, projektant zabývající se vyvážením topných soustav, atd.
---------------------------------------
Mimochodem, není vyloučeno, že věc může být vyřešena vyregulováním topné soustavy, nebo instalací oběhového čerpadla, nebo úpravou topné křivky, nebo odkalením radiátoru, atd. To je však problém SVJ, nikoliv konečného spotřebitele.
Spekulovat o tom, co a jakým kvórem se má schvalovat na shromáždění, je naprosto předčasné. Konečný spotřebitel má v první řadě podat reklamaci. Teprve od toho se mohou odvíjet další kroky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.