Vložil lake, 12. Duben 2011 - 7:30

Pro Pepu z Depa:

Váš problém byl v tom, že jste platby chtěli prohnat přes účetnictví SVJ - právnické osoby. (Mimochodem fond oprav neexistuje, míníte zálohy na správu domu).

(1) Úklid zajišťovaný SVJ
Jestliže chcete, aby částky za úklid protekly přes účet SVJ jako náklad na správu, nebo náklad na zajištění služeb, pak správce má pravdu: pro uklízející osobu půjde o pracovní smlouvu nebo dohodu se SVJ, což má pro SVJ důsledky v oblasti výběru daně, povinností ve zdravotním a sociálním zabezpečení, v oblasti bezpečnosti práce.

(2) Úklid na základě individuální domluvy
Jestliže se uklízí svépomocí, pak jakákoliv nahodilá platba za jednotlivý úklid provedená přímo mezi vlastníkem jednotky a uklízející osobou patří mezi "sousedskou výpomoc". SVJ s tím nemá nic společného a neví o tom, neboť částky neprocházejí přes účetnictví SVJ.

(3) Úklid jako činnost správy zajišťovaná vlastníky
Je-li úklid veden jako činnost správy zajišťovaná přímo spoluvlastníky domu (tedy nikoliv prostřednictvím SVJ), pak se jedná o společnou péči o dům na základě § 13 odst. 1 ZoVB. SVJ v tomto případě nezajišťuje úklid v domě, může však provádět výběr záloh pro vlastníky a jejich vypořádání. Finanční vypořádání mezi spoluvlastníky domu proběhne nikoliv na základě pracovně právního vztahu (který neexistuje), nýbrž na základě jejich spoluvlastnického vztahu. Půjde o finanční kompenzaci bezdůvodného obohacení.

Bezdůvodné obohacení vzniká tomu spoluvlastníkovi, který se v průběhu roku podílel na správě (úklidu) méně, než odpovídá jeho spoluvlastnickému podílu na společných částech domu (§ 8 odst. 2, § 13 odst. 1 ZoVB). Tomu, kdo v průběhu roku uklízel více (za ostatní), je třeba toto jejich bezdůvodné obohacení kompenzovat, proto mu připadne při konečném vyúčtování úklidu odpovídající finanční náhrada.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.