Vložil lake, 25. Březen 2011 - 14:33

Paní Agato,

pokud Vaše vyúčtování obsahuje jenom ta čísla, která jste napsala, pak je vadné - jeho obsah není v souladu s vyhláškou 372/2001 Sb., neboť neobsahuje všechny povinné údaje uvedené v § 7 odst. 2 vyhlášky (např. cena tepla v Kč/GJ, náměr fakturačního (domovního) vodoměru v m3, atd.). Pro Vás by to znamenalo možnost reklamovat a neplatit doplatek do doby, než obdržíte vyúčtování bezchybné.

Namátkou dále uvádím jednotlivé postřehy:

• Teplá voda
Ze spotřeby domu (222 m3, zřejmě součet bytových vodoměrů) Vám bylo účtováno 102 m3, což je téměř polovina spotřeby vody domu. Zda je to při pěti bytových jednotkách reálné, posuďte sama.

• Teplo v teplé vodě
Pro náklady ohřevu, odvozené ze spotřeby vody, platí totéž. Dále náklad na ohřev TV má podle vyhlášky být rozdělen na 30% (hrazeno podle podlahové plochy) a 70% (podle údajů bytových vodoměrů TV). Ve Vašem vyúčtování však nic takového nevidím. Máte snad bytové kalorimetry? Nebo se teplá voda připravuje nějak jinak, bez celodenní cirkulace ve společném potrubí?

• Teplo k vytápění
Nevidím problém. Náklady jsou správně děleny (50% základní a 50% spotřební složka). Vaše náklady jednotky na vytápění činily 251.91 Kč/m2, což je mírně pod průměrem domu (277.49 Kč/m2). Při starším nezatepleném domu a velikosti bytu 113 m2 je možno očekávat náklad na topení v hodnotách, které uvádíte.

Samozřejmě nemohu vyloučit, že je tam nějaká další skrytá chyba, která z předložených čísel není zjistitelná (např. nesprávné koeficienty polohy či výkonu tělesa, nesprávně uplatněné korekce -+40% od průměru, nesprávné rozdělení nákladů mezi vytápění a ohřev vody, atd.).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.