Vložil N. Klainová (bez ověření), 4. Únor 2011 - 16:40

Píšete: „Asi nejlogičtější by ale bylo (a myslím, že takto se to praktikuje ve většině SVJ), aby se tyto náklady rozdělily na vlastníky podle počtu vodoměrů.“

Máte pravdu a autoři ZoVB taky velmi dobře věděli, že v některých případech je v rozporu s logikou, aby se náklady rozdělovaly podle spoluvlastnických podílů na společných částech domu. Např. vlastníci garáží třeba vůbec nevyužívají některá technická zařízení, takže by se neměli podílet na úhradách nákladů s nimi spojených.

Proto bylo do starších návrhů ZoVB přidáno i následující ustanovení:

Návrh ZoVB z roku 2007:

§ 24 odst. 4:

„Příspěvky na správu domu a pozemku, které se týkají nákladů na údržbu, opravy a výměny rozvodů vody a plynu a odvodů odpadních vod v domě, pořízení, výměnu a ověřování bytových měřidel vody, přístrojů regulujících dodávku tepla konečnému spotřebiteli a indikátorů nebo měřičů tepla, pořízení a opravy společné televizní antény a ostatních systémů k příjmu a rozvodu televizního a rozhlasového signálu a elektrických sdělovacích zařízení v domě, se mezi jednotlivé vlastníky jednotek rozpočítají podle počtu kusů, nebo počtu vyústění uvedených technických zařízení do jednotky či vybavení jednotky, nedojde-li mezi všemi vlastníky jednotek k jiné dohodě.“

Jak víme, žádná z verzí návrhů nového zákona, které byly předkládány k připomínkování od roku 2004, schválena nebyla.

Nadále tedy platí, že se na nákladech na opravy, údržbu, rekonstrukci, modernizaci … společných částí domů podílejí vlastníci jednotek podle spoluvlastnických podílů na společných částech domu, pokud se ovšem všichni nedohodnou na jiném způsobu účasti na nákladech.

U nás jsme se kvůli vlastníkům garáží dohodli. U vás zřejmě ne, takže budete muset buďto podíly na nákladech přepočítat nebo uzavřít dohodu se všemi vlastníky dodatečně. § 4 odst. 1 písm. zg) zákona o daních z příjmů (ZDP) vyžaduje písemnou formu dohody.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.