Vložil lake, 20. Leden 2011 - 10:51

rys napsal: "2 spoluvlastníci BJ = již dva členové SVJ"

Není tomu tak. Právě zde tkví základ problémů, které pan rys má s pojmem "člen společenství". Spoluvlastníci jednotky nejsou "dva členové SVJ", nýbrž dva SPOLEČNÍ členové SVJ. To je podstatný rozdíl. Společní členové SVJ jsou dohromady jediným plurálním vlastníkem jednotky. Mezi sebou navzájem se rozhodují podle Občanského zákoníku, avšak navenek (pro účely rozhodování podle ZoVB) mají jeden nedělitelný hlas příslušející jedné konkrétní jednotce. To platí bez ohledu na to, kolik jich je celkem.

Vzorové stanovy zavádějí v čl I odst. 2 nesmyslné tvrzení, že společný člen = (plnoprávný) člen společenství:
"... společnými členy společenství jsou společní vlastníci jednotek, za podmínek uvedených v zákoně o vlastnictví bytů (dále jen "člen společenství")"
Toto je ovšem v rozporu s § 11 odst. 3 ZoVB (první věta část za středníkem), takže na vzorové stanovy v tomto punktu klidně zapomeňte.

Rys napsal: "Je-li přítomen jen jeden spoluvlastník z BJ s podílem 50% nebo menším, nesmí hlasovat resp. jeho hlas (...) se nepočítá?"

Spoluvlastník z BJ s podílem 50% nebo menším žádný hlas nemá, není tedy ani co "počítat" nebo "nepočítat". Společní členové mohou být na shromáždění přítomni osobně, nebo v zastoupení. Je-li na shromáždění fyzicky přítomna osoba, jejíž podíl na konkrétní jednotce spolu s podílem osob, které zastupuje, převyšuje 50%, pak nic nebrání této osobě, aby hlasovala za jednotku.

ZoVB je paskvil a bohužel hlasování upravuje ne zcela jednoznačně. Přesto však z § 8 odst. 2 ZoVB plyne, že se hlasuje po jednotkách, přičemž každý vlastník jednotky disponuje (za svou jednotku) právě jedním nedělitelným hlasem (§ 11 odst. 3 první věta za středníkem). Nehlasuje se tedy po spoluvlastnických podílech na domě zapsaných v katastru (což je něco zcela jiného), ani po členech SVJ = společných členech, jak se snaží tvrdit vzorové stanovy.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.