Vložil N. Klainová (bez ověření), 15. Říjen 2010 - 12:05

Ustanovení § 7 ZoÚ předepisuje hned v prvním odstavci, že účetnictví musí být vedeno tak, aby účetní závěrka podávala věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví a finanční situace účetní jednotky. Věrný obraz z účetnictví nezískáte, pokud tam bude značně opotřebovaný dlouhodobý majetek po celá léta v pořizovací ceně. Z tohoto hlediska je logické, že by se měl dlouhodobý majetek odpisovat i u SVJ.

Na druhé straně je nesmyslné odpisovat DM kvůli tomu, aby se formou odpisů tvořily zdroje na pořízení nového majetku.

Otázka, zda v účetnictví SVJ odpisovat nebo ne, je už delší dobu předmětem diskuse.

Bytová družstva, která respektují při vedení účetnictví vyhlášku č. 500/2002 Sb., v ní mají § 56 odst. 5, podle kterého nemusí odpisovat majetek nesloužící k podnikání. SVJ, která mají respektovat vyhlášku č. 504/2002 Sb., podobné ustanovení nemají.

K daňovým odpisům se jistě vyjádří pan Pavel – daňový poradce.

Tímto bych ze své strany chtěla diskusi k odpisování skončit, protože v účetnictví neexistuje mizernější úprava, než ta, která se týká právě nově pořízeného majetku. Hlavně nejsou právně upraveny zdroje jeho pořizování a s tím související vlastnictví nebo spoluvlastnictví nově pořízeného majetku, takže debaty o takovém majetku jsou bez právní opory.

P.S. V dalším dotazu se objevilo, co s odepsanou kočárkárnou. Jde o majetek ve spoluvlastnictví členů SVJ, který je podle staršího doporučení MF veden v podrozvahové evidenci, tudíž se na něj odpisy nevztahují.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.