Vložil lake, 21. Září 2010 - 6:07

Anonymous (podepisujte se laskavě nějak),

Píšete, že jsou dva domy s byty a nebytovými prostory a v každém z nich je samostatné SVJ. Existuje třetí budova, jejíž vybavení využívají vlastníci obou SVJ. Dále píšete "Nase spolecne prostory ale take obsahuji podily na dalsi budove." Tato informace nedává smysl. Společné prostory domu nemohou "obsahovat podíly" na jiné budově.

Samostatně stojící budova s místnostmi, technickým zařízením a prostory může být v katastru zapsána dvěma způsoby:
(a) jako samostatný předmět vlastnických vztahů; v tom případě napište kdo je jejím vlastníkem podle záznamu v katastru.
(b) jako příslušenství hlavní věci podle § 121 odst. 1 ObčZ (budova "věcně příslušná" k domu); pak je společnou částí domu podle § 2 písm. (g) ZoVB a jejím vlastníkem je vlastník věci hlavní.

Příslušenství věci podle § 121 odst. 1 ObčZ nemůže podle mého názoru existovat zároveň vůči DVĚMA věcem hlavním (dvěma různým domům).

K odpovědi na Váš dotaz je zapotřebí, abyste objasnil jakého druhu je vlastnické právo k této budově a které osoby jsou jejími vlastníky. Z toho pak vyplyne kdo je oprávněn o budově rozhodovat a hospodařit s ní a zda vůbec má toto rozhodování probíhat na shromáždění SVJ.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.