Vložil lake, 19. Červenec 2010 - 6:25

Pane Dozbabo:

"Je to vubec právní neco takoveho odhlasovat?"
Ve společenství je možné odhlasovat lecos, i věci zjevně nerozumné nebo protizákonné. Pokud je zákaz formulován tak, jak jste napsal, máte zapovězeno po 17. hodině měnit těsnění vodovodního kohoutku (oprava) nebo vymalovat chodbu (součást rekonstrukce). Tento zákaz je nejen zjevně nerozumný, ale je v rozporu s ústavou. Je pouze věcí vlastníka, zda ve svém bytě něco opravuje či rekonstruuje, pokud neporušuje zákon.

"Chtel bych se zeptat nakolik je podobne nesmyslne pravidlo pro me zavazne a jestli se jim musim ridit?"
Jak bylo řečeno, takto formulovaný zákaz je protiústavní, takže se jím řídit nemusíte. Je pravděpodobné, že autoři chtěli odhlasovat, že nemáte po 17. hodině vyvíjet činnost, která způsobuje hluk nebo vibrace, protože by to obtěžovalo ostatní vlastníky jednotek nad míru v domě obvyklou - inu, ale nenapsali to tak.

"Jak muze spolecenstvi stihat poruseni techto pravidel?"
Nijak. Naopak vypínání elektřiny sousedovi lze kvalifikovat jako trestný čin podle § 208 zákona č. 40/2009 Sb. (trestní zákoník).
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pro Vás i ostatní ovšem platí § 127 odst. 1 Občanského zákoníku:
Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména (...) nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi (...).

Klíčová je kouzelná (a gumová) formulace "nad míru přiměřenou poměrům". Pokud se neshodnete, pak o tom, zda vrtání mezi 17. a 19. hodinou je či není "přiměřené poměrům" v konkrétním domě by musel rozhodnout obecní úřad v přestupkovém řízení, nebo soud. Zřejmě by při tom neopomenul vzít do úvahy znění stanov SVJ (což určitě vyjadřuje vůli většiny), nebo i usnesení shromáždění či domovní řád, pokud existuje a pokud omezuje nějakým způsobem obtěžování hlukem a vibracemi.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.