Vložil lake, 16. Červenec 2010 - 16:59

Pane Dozbabo,

Soudím, že předseda SVJ od Vás nemůže požadovat 4300 Kč.
Pokud ve Vašem bytě skutečně vznikla nějaká závada (nevíme to jistě), pak jeho právem i povinností bylo požádat Vás o propojení přeseknutého drátu. Nemá právo žádat nyní proplacení neúměrných nákladů, když Vás o závadě neinformoval a nedal Vám možnost ji odstranit.

Jak prokáže, že závada vznikla v příčinné souvislosti s opravou elektrionstalace ve Vaší jednotce? Asi těžko, když mezitím sám zahladil všechny stopy. Pokud se brání řešení přes pojištění Vaší domácnosti, možná se bojí, že by pojišťovna zkontrolovala výši faktury a oprávněnost požadované částky ...

• Je možné, že závada na zvonku skutečně vznikla činností elektrikáře ve Vašem bytě.
Podle § 13 odst. 2 ZoVB "vlastník jednotky je povinen na svůj náklad odstranit závady a poškození, které na jiných jednotkách nebo společných částech domu způsobil sám nebo ti, kteří s ním jednotku užívají.". Elektrikář - pokud by o závadě věděl - mohl ji odstranit sám zdarma nebo za cenu podstatně nižší (řekněme 40 minut práce na nalezení přetrženého drátu a jeho spojení a zaizolování = 300 Kč).

Vašemu předsedovi tedy můžete sdělit, že s touto věcí odmítáte mít cokoliv společného, protože údajná závada Vám nebyla oznámena. Chcete-li však udržet dobré sousedské vztahy, nabídněte, že složenkou zaplatíte na účet společenství částku 300 Kč, což odpovídá účelně vynaloženým nákladům na opravu přerušeného drátu od zvonku.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.