Vložil lake, 29. Červen 2010 - 13:48

Jano,

obraťte se na policii, nebo raději na státní zastupitelství, ihned. Ohlaste, že došlo ke spáchání trestného činu omezování osobní svobody podle § 231 TrZ.

SVJ fakticky zabraňuje návštěvám v přístupu do bytu Vaší babičky. Tento stav není normální. Nelze vlastníka omezovat v užívání jednotky. Uživatel bytu má právo do bytu vcházet, byt opouštět a rovněž přijímat v bytě návštěvy podle svého uvážení. Po starší nepohyblivé osobě nelze požadovat, aby chodila do přízemí otevírat svým návštěvám.

§ 231 Omezování osobní svobody
(1) Kdo jinému bez oprávnění brání užívat osobní svobody, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
(2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 v úmyslu usnadnit jiný trestný čin.
(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny.
(4) Odnětím svobody na tři léta až deset let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 těžkou újmu na zdraví, smrt nebo jiný zvlášť závažný následek.

Bránění v užívání osobní svobody je zásah, jímž se znemožňuje nebo omezuje volný pohyb člověka a zároveň se mu zabraňuje o svém pohybu svobodně rozhodovat. K bránění užívat osobní svobody musí dojít bez oprávnění.

SVJ má povinnost zařídit věci tak, aby Vaše babička mohla své návštěvy přijímat bez omezení. Zda to vyřeší elektrickým zámkem, nebo větším množstvím čipů, nebo jí přidělí pomocníka - otevírače dveří na náklady SVJ, je pro vás bezvýznamné. Nějak to budou muset vyřešit. Čipy navíc si samozřejmě babička zaplatí.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.