Vložil lake, 28. Duben 2010 - 16:11

svj560prachatice napsal: "SVJ by vám mělo rekonstrukci schválit (...) K žádosti by jste měl přidat kopii dokumentace."

Správná odpověď tazateli:
Ne, SVJ nemá právo vám rekonstrukci schválit.
Ne, žádnou žádost jim tedy nemusíte dávat.
Ne, SVJ nemá právo na vaši dokumentaci.

Povinnosti stavebníka
Podle § 152 odst. 1 zákona č. 183/2006 Sb. (stavební zákon) o zahájení prací na stavbách osvobozených od povolení je povinen v dostatečném předstihu informovat osoby těmito pracemi přímo dotčené.
V praxi je tedy povinen při stavebních úpravách informovat v předstihu ostatní vlastníky jednotek a rovněž nájemce bytů a nebytových prostorů v domě, pokud jsou průběhem prací přímo dotčeni. Pokud SVJ pracemi nebude dotčeno, nemusí být informováno.

Podle § 152 odst. 2 stavebního zákona stavebník je povinen pro účely projednání záměru podle tohoto zákona opatřit předepsanou dokumentaci a (odst. 3) zajistit, aby na stavbě nebo na staveništi byla k dispozici ověřená dokumentace stavby a všechny doklady týkající se prováděné stavby nebo její změny, popřípadě jejich kopie.
Nemá však povinnost předávat dokumentaci SVJ. Nahlížení do této dokumentace je v pravomoci stavebního úřadu, stavebního dozoru, okruhu osob vykonávajících autorský dohled a kontrolu stavby; mezi tyto osoby však nepatří SVJ.

Povinnosti vlastníka stavby
Podle § 154 odst. 1 stavebního zákona vlastník stavby je povinen uchovávat po celou dobu trvání stavby dokumentaci jejího skutečného provedení, rozhodnutí, osvědčení, souhlasy, ověřenou projektovou dokumentaci, popřípadě jiné důležité doklady týkající se stavby.
Vlastník bytu není povinen předat tuto dokumentaci SVJ.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.