Vložil lake, 2. Červenec 2010 - 0:06

Pane Blažku,

už v dubnu jsem Vám napsal, že rozhodující je vlastnictví výtahu.

  • Je-li společnou částí domu, požadavek stavebníka na zaplacení 960000 Kč nemá žádné opodstatnění. Odpovědnost za provoz výtahu nesou spoluvlastníci společných částí domu.
  • Jde-li o samostatnou stavbu, nebo přístavbu ve výlučném vlastnictví stavebníka, má právo blokovat provoz a požadovat podle své úvahy zaplacení kupní ceny. Odpovědnost za provoz a za případné škody v souvislosti s provozem má výhradně on.

Je červenec a Vy stále nevíte, komu výtah patří. Poradil jsem Vám, abyste nahlédl do smlouvy o výstavbě mezi městskou částí a stavebníkem. Zřejmě jste tak dosud neučinil. Městská část nemůže odmítnout, neboť v prohlášení vlastníka a v kupních smlouvách výtah zcela opomenula a současní vlastníci domu mají právo znát práva a závazky, které na ně případně přešly zároveň s přechodem vlastnického práva ke společným částem domu. Je zde tedy dán právní zájem.

Je možno nahlédnout do dokumentace vedené stavebním úřadem, kde je třeba vyhledat smlouvu mezi stavebníkem a vlastníkem, zakládající právo stavebníka provést stavbu. Tuto smlouvu stavebník doložil jako přílohu žádosti o stavební povolení.

Rovněž je možno nahlédnout do katastru, zda výtah je veden jako samostatná stavba (na vlastním nebo cizím pozemku) a kdo je případně jejím vlastníkem. Není-li v katastru veden samostatně, lze mít za to, že je společnou částí domu (přístavba). Pak je možno změnit Prohlášení vlastníka dodatkem tak, aby výtah v ní byl výslovně uveden. Chybějící souhlas stavebníka lze nahradit rozhodnutím soudu. Další možností je podat k soudu určovací žalobu, aby vlastnictví výtahu bylo jednoznačně stanoveno. Zároveň se domáhejte toho, aby správu a provozování výtahu předal stavebník jeho vlastníkům.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.