Vložil MyLOŠ (bez ověření), 13. Říjen 2012 - 10:31

Cituji: „Cožpak Vám připadá mravné, aby vlastník garsoniery měl proti své vůli přispívat stejnou částkou jako vlastník čtyřpokojového by­tu?“

Ano. Vysvětlím proč vycházeje z čisté praxe, kterou žije každý vlastník bytu. Zabývat se hesly, zákony a pak je žít, to často vylézá nelogičností! Nemám právní vzdělání, logičnost je v tomto oboru zakázána. Výklad a držení se zákonů, které vymýšlí volená kopyta, to ani neumožňuje.

Pravidelné zálohy se platí na příspěvek na správu domu a pozemku k pokrytí budoucích záměrům, či vzniklých škod na domě a jeho společných částech. Stačí si uvědomit, co vše se z tohoto příspěvku hradí a je hned každému jasné, že nezáleží, kdo jak velký byt vlastní, ale že je tam shodná potřeba a rovný požitek na bytovou jednotku – vlastníka.

Příklady:

  • Výměna stoupaček v domě – každému bytem prochází stejně dlouhé trubky a každý vodu potřebuje a chce. Říká výměra, že by vlastník menšího bytu měl menší potřebu či spotřebu vody? Ne.
  • Výměna vodoměrů – každý má stejný počet a typ, cenu (mění-li se to hromadně). Proč by měl vlastník „čtyřjedničky“ platit vyšší zálohu a zároveň tak i dotovat vodoměr vlastníku garsoniery, který si svou výší záloh na celou částku za vodoměr tím pádem nenašetřil?
  • Výměna el. rozvodů v domě v hliníku za nový materiál – každý vlastník má zájem na tom, aby měl bezpečné a kvalitní rozvody elektřiny do svého bytu a pak čerpá i stejné napětí ze sítě, ať jde o vlastníka garsoniery, nebo „čtyřjedničky“.
  • Oprava střechy – i vlastníci bytů jedno jaké výměry by pocítili časem nefunkčnost střechy v dezolátním stavu → celý dům by byl neobyvatelný.
  • Případná úhrada odměny za úklid společných prostor – všichni musí přispět stejně, neboť by se vlastníci v jiném případě střídali na úklidu stejných ploch a ne, že by si každý vlastník uklízel jen svůj podíl na společných prostorách, kdo by to vyměřoval a následně kontroloval?
  • Nové zábradlí, malba na schodišti – každý chce mít pěkný vstup do bytu a nezáleží na tom, kolik m2 kdo vlastní z těchto prostor.
  • Výměna oken v bytech vlastníků – nepatří k předmětu hrazení z příspěvku na správu domu a pozemku, jak se všude kolem v různých SVJ děje. Jsou ve vlastnictví vlastníků bytů a nejsou součástí společných prostor.

Vše, co se týká správy společných prostor je ku prospěchu a v zájmu všech vlastníků jednotek a nelze to počítat z nějakých metrů. Ty jsou dobré leda tak při koupi a prodeji bytu, případně pro výpočet daně z nemovitosti, při jejíž stanovování má vlastník garsoniery oproti „čtyřjedničkářovi“ výhodu.

Logickému a SPRAVEDLIVÉMU úsudku nazdar!

Milan

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.