Vložil PeDuPles (bez ověření), 23. Duben 2010 - 9:58

Pane Jeronýme, Vy i pan lake se ošklivě mýlíte. Závazný předpis pro rozúčtování vody (studené) samozřejmě existuje, a je jím Výměr MF jakožto rozhodnutí cenového orgánu dle §9a odstavec 2 ZoVB. Stokrát opakovaná lež se prostě pravdou nestane.

lake napsal:
Cenový výměr MF 01/2010 obsahuje pravidla pro rozúčtování studené vody. Pravidla považuji za neplatná z těchto důvodů:
- absence zákonného zmocnění v § 10 Zákona o cenách;
- platí pouze pro předávání vody mezi vodohospodářskými subjekty, mezi které SVJ nepatří;
- v SVJ se o dodávce vody většinou účtuje jako o službě podle podle § 9a odst. 2 ZoVB, nikoliv jako o prodeji zboží s věcně usměrňovanou cenou podle části II cenového výměru MF.

1) §10 Zákona o cenách říká, že Cenové orgány stanoví cenovým rozhodnutím podle § 3 odst. 2, zboží podléhající cenové regulaci podle § 5, 6 a 8 a uplatněný způsob a podmínky cenové regulace. Předaná voda je tímto zbožím, a pasáže Výměru MF jsou tímto způsobem regulace, když dle §3 ZoC se regulací cen rozumí mimo jiné vyúčtování cen služeb spojených s užíváním nemovitostí. Způsob je tam také jasně popsán, včetně podmínek.

2) O vodohospodářských subjektech není ve Výměru ani slovo, zato je tam konkrétně vyjmenováno SVJ jako odběratel neboli kupující, pro kterého je Výměr závazný.

3) Kdyby si pan lake přečetl Zákon o cenách od začátku, pak by zjistil, že v §1 odstavec 1 ZoC je definice zboží jakožto výrobků, výkonů, prací a služeb. Jenom to zákonodárce nechtěl furt dokola opakovat, takže to hned na začátku shrnul pod jedno slovo, které zahrnuje všechna čtyři uvedená.

Takže radím - přečtěte si Zákon o cenách, platné znění třeba tady http://www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/CenovyVestnik_01_2010_pdf.pdf, přečtěte si Cenový věstník - Výměr MF platný třeba tady http://www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/CenovyVestnik_13_2009_pdf.pdf a pak se rozhodněte, jestli se chcete dopustit správního deliktu, nebo raději rozúčtujete dle dokumentu, který samo MF označilo svým vyjádřením za platný.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.