Vložil lake, 5. Duben 2010 - 17:02

Martine,

Rozpočítání nákladů podle vyhlášky 372/2001 Sb. nepočítá s kombinací centrálního tepla a tepla z lokálních topidel. Píšete, že některé bytové jednotky užívají lokální krbová kamna na tuhá paliva. Bohužel to nijak neupřesňujete. Možné případy podle vyhlášky jsou tři:

(a) Pokud jsou tyto jednotky dodatečně odpojeny od centrálního vytápění, mají se plně podílet na úhradě základní složky (u vás 50% nákladů).
(b) Pokud byly od počátku kolaudovány pouze s vlastním odděleným topením, pak se na nákladech společného topení nijak nepodílejí.
(c) Pokud jsou připojeny (jako Váš byt) na společný rozvod vytápění a zároveň si přitápějí lokálně, rozpočítá se jim 50% celkových nákladů podle podlahové plochy bytu a 50% nákladů podle náměrů bytových kalorimetrů po uplatnění korekcí pro polohu bytu.

Dodatečná korekce stanovená v § 4 odst. 4 vyhlášky pak upravuje náklady každého bytu tak, aby celková částka připadající na byt (v Kč/m2) se neodchylovala o více než +−40% od průměru celé zúčtovací jednotky. Vyhláška 372 nepočítá - jak už jsem napsal - s dvojím zdrojem tepla. Dovedu si například představit, že z výpočtu vynecháte tuto závěrečnou korekci (*).

Váš návrh na rozdělení základní a spotřební složky 0% + 100% je mimo rozmezí předvídané vyhláškou (*). V tomto případě se veškeré náklady budou rozdělovat podle náměrů kalorimetrů. Cena za 1 GJ naměřený kalorimetrem bude prostě 2x vyšší než nyní.

* Poznámka:
Oba postupy označené hvězdičkou jsou v rozporu s vyhláškou. Pokud chcete takto rozpočítat, pak pouze se souhlasem všech a s vědomím, že výpočet není v souladu s celostátně platným předpisem. Váš způsob vytápění se prostě nedá beze zbytku "vecpat" do paragrafů vyhlášky 372/2001 Sb. Proto bych zde připustil možnost jiné dohody. Určitou pojistkou vašeho postupu by bylo dobrozdání znalce v oboru vytápění.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.